Werking

Een goed gedroogd vloerdeel heeft een vochtpercentage van 7-12 %. Eigenlijk alleen door variatie in de relatieve luchtvochtigheid kan een vloerdeel nog krimpen en/of uitzetten. In de zomer is de relatieve luchtvochtigheid hoger dan in de winter. Dit komt omdat warme lucht meer waterdamp kan bevatten dan koude lucht. Een goede gemiddelde relatieve luchtvochtigheid in huis is 50-65%.

In de winter wordt de “koude buitenlucht”” ook nog eens binnenshuis opgewarmd tot 20 graden. De relatieve luchtvochtigheid kan zo in de winter onder de 50 % dalen. Gevolgen; de vloerdelen krimpen, er kunne kieren ontstaan of de vloerdelen gaan hol of bol staan. Deze problemen zijn te voorkomen of op te lossen.

Ten eerst door de vloerdelen te verlijmen. Kies voor planken met een v-groef, dardoor zal de werking van het hout minder opvallen. Plaats een luchtbevochtiger in de kamer met een houten planken vloer. Deze luchtbevochtiger zorgt ervoor dat de relatieve luchtvochtigheid binnen de aanvaardbare grenzen blijft.

U moet zich hierdoor niet laten afschrikken, een echte liefhebben van een planken vloer zal deze eigenschappen (van vooral brede massieve vloerdelen) accepteren. Dit hoort bij het karakter van een brede delen planken vloer.